Dit artikel geeft informatie over wat elke drieletterige afkorting van de Douanevergunningen in Nederland inhoudt.
De informatie over de Nederlandse Douane vergunningen en hun afkortingen kan je vinden op de officiële website van de Nederlandse Douane of via relevante overheids- en belastingwebsites. De meest actuele en gedetailleerde informatie vind je vaak op de volgende platforms:
-
Belastingdienst - Douane:
Belastingdienst Douane -
Douane en Handel Nederland:
Douane en Handel -
Europa - EU Douane:
European Commission - Taxation and Customs Union -
Douane en Import/Export - RVO:
RVO - Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Op deze websites vind je uitgebreide informatie over douaneprocedures, vergunningen, en relevante afkortingen. Als je specifieke vergunningen of hun uitleg zoekt, kun je ook gebruik maken van hun zoekfunctie of contact opnemen met hun helpdesk voor directere assistentie.
Hier zijn een aantal Nederlandse Douane vergunningen met hun drieletterige afkortingen in alfabetische volgorde, inclusief een korte uitleg:
-
AEO-C: Authorised Economic Operator - Customs simplifications
- Vergunning voor bedrijven die douaneprocedures vereenvoudigen en sneller door douanecontrole kunnen worden afgehandeld.
-
AEO-S: Authorised Economic Operator - Security and Safety
- Vergunning voor bedrijven die voldoen aan hoge veiligheids- en beveiligingseisen, wat zorgt voor soepelere grensdoorvoer en minder inspecties.
-
CIT: Vergunning tijdelijke invoer
- Voor het tijdelijk invoeren van goederen zonder invoerrechten te betalen, met de verplichting om deze goederen binnen een bepaalde periode weer uit te voeren.
-
CGU: Vergunning Community Goods Under Bond
- Voor het tijdelijk opslaan of gebruiken van communautaire goederen onder douanetoezicht, met speciale voorwaarden voor belasting- en douaneregelingen.
-
CPD: Vergunning bijzondere bestemming
- Voor het invoeren van goederen met een specifieke bestemming binnen de EU die recht geeft op een vermindering of vrijstelling van invoerrechten.
-
CWP: Vergunning douane-entrepot
- Voor het opslaan van niet-communautaire goederen zonder invoerrechten en andere belastingen te betalen tot deze goederen worden verplaatst, geëxporteerd of geïmporteerd.
-
CWT: Vergunning gebruik van transito binnen de EU
- Voor het vervoeren van goederen onder de regeling transito binnen de EU, zodat invoerrechten kunnen worden uitgesteld tot de goederen hun uiteindelijke bestemming bereiken.
-
DPO: Douaneperfectionering
- Vergunning voor bedrijven die betrokken zijn bij de invoer, verwerking en wederuitvoer van goederen onder douanetoezicht.
-
DTV: Vergunning douanevervoer
- Voor het vervoeren van goederen onder de douaneregeling douanevervoer, zonder invoerrechten en andere belastingen te betalen tot de goederen de bestemming bereiken.
-
EID: Vergunning inschrijving in de administratie van de vergunninghouder
- Voor bedrijven die hun eigen administratie mogen gebruiken voor douane-aangiften in plaats van standaard douaneformaliteiten.
-
EIR: Vergunning periodieke aangifte
- Voor het doen van periodieke douaneaangiften in plaats van elke afzonderlijke zending, wat administratieve lasten vermindert.
-
GEC: Vergunning voor douanebestemming buiten de EU
- Voor het vervoeren van goederen naar een bestemming buiten de EU zonder invoerrechten te betalen bij vertrek.
-
IZC: Vergunning invoer in bepaalde zones
- Voor het invoeren van goederen in specifieke zones, zoals vrijhandelszones, waar speciale douaneregelingen van toepassing zijn.
-
IPO: Vergunning voor gebruik van Inward Processing
- Voor het invoeren van goederen uit niet-EU-landen voor bewerking, verwerking of reparatie, met de mogelijkheid om invoerrechten terug te vorderen bij wederuitvoer.
-
IPR: Vergunning actieve veredeling
- Voor het tijdelijk invoeren van goederen uit niet-EU-landen om deze te bewerken, verwerken of repareren en vervolgens weer uit te voeren zonder invoerrechten te betalen.
-
IPR-T: Vergunning actieve veredeling – terugbetalingssysteem
- Voor het invoeren van goederen uit niet-EU-landen voor bewerking of reparatie, waarbij de betaalde invoerrechten teruggevorderd kunnen worden bij wederuitvoer.
-
OPR: Vergunning passieve veredeling
- Voor het tijdelijk uitvoeren van communautaire goederen buiten de EU voor bewerking, verwerking of reparatie en daarna weer in te voeren zonder invoerrechten te betalen.
-
SDE: Vergunning vereenvoudigde aangifte
- Voor het doen van vereenvoudigde douaneaangiften, wat administratieve processen versnelt en vergemakkelijkt.
-
TAZ: Vergunning toegelaten afzender
- Voor bedrijven die goederen onder de regeling communautair douanevervoer kunnen versturen, vaak met vereenvoudigde procedures.
-
TGZ: Vergunning toegelaten geadresseerde
- Voor bedrijven die goederen onder de regeling communautair douanevervoer kunnen ontvangen, vaak met vereenvoudigde procedures.
-
T1: Vergunning communautair douanevervoer (niet-communautaire goederen binnen de EU)
- Voor het vervoer van niet-communautaire goederen door de EU, waarbij douanerechten en andere belastingen worden uitgesteld.
-
T2: Vergunning communautair douanevervoer (communautaire goederen binnen de EU)
- Voor het vervoer van communautaire goederen binnen de EU, vaak gebruikt om douaneformaliteiten te vergemakkelijken.