Blijft je DMS-aangifte op verzonden staan en wil je een noodprocedure indienen? We leggen je uit waar je op moet letten en waar je de instructies voor de noodprocedure kan vinden.
Voordat je een noodprocedure indient, controleer je eerst of er wel een storing is bij de Douane en of de Douane toestemming heeft gegeven om een noodprocedure in te dienen. Houd er rekening mee dat in de beschikbaarheid van updateberichten van de Douane vertraging kan zitten en een storing vaak niet direct vermeld staat.
https://nh.douane.nl/#beschikbaarheid
Is er een storing bij de Douane en mag je de noodprocedure indienen? Volg dan de onderstaande instructies.
Is er bij de Douane geen storing in DMS gemeld? Controleer dan onze Riege-statuspagina https://status.riege.com Mocht niets wijzen op een door de Douane of ons gemelde storing, neem dan contact op met de Douane en daarna met ons.
Instructies voor noodprocedure bij invoer
Op onderstaande website vind je de instructie van de Douane om een noodprocedure voor DMS invoer in te dienen.
Instructies voor noodprocedure bij uitvoer
Op onderstaande website vind je de instructie van de Douane om een noodprocedure voor DMS uitvoer in te dienen.
Noodprocedure in Scope
Selecteer in Scope de aangifte waar je de noodprocedure op wilt toepassen. Deze wordt blauw gemarkeerd (1).
Selecteer het document Noodprocedure/Emergency procedure (2).
Het document bevat de tekst "Noodprocedure" en het LRN nummer. Dit document stuur je met de overige bescheiden per e-mail naar de Douane. De e-mail maak je op volgens de instructies van de Douane.
Het LRN nummer is ook te vinden in de DMS module onder het Funct. Ref. ID.
TIP:
Voer de emailadressen voor de noodprocedure als contact-persoon in op de (eigen) branch-partner.
Zo kan je vanuit de DMS procedure / tab: email direct het document mailen. Scope laat bij het maken van de email namelijk de contactpersonen zien van de partners genoemd in de aangifte, dus kun je ze makkelijker selecteren.
Wat te doen als de storing voorbij is?
Niet verzonden DMS-aangifte
Na afloop van de storing moet je de DMS-aangifte alsnog insturen en voorzien van de volgende gegevens:
- Code NP500 + het LRN nummer (waarop de Douane toestemming tot wegvoering heeft gegeven) bij Aanvullende informatie op TAB Bescheiden/Documenten. Dit vul je in op aangifteniveau.
- Datum aanvaarding invullen bij Overige gegevens.
Door het gebruik van de code NP500 moet ook de aanvaardingsdatum in de aangifte opgegeven worden.
Indien nodig kan je de aanvaardingsdatum antidateren als de ‘noodaangifte’ een oudere aanvaardingsdatum heeft dan de in te zenden elektronische aangifte.
Wel verzonden DMS-aangifte
Het kan zijn dat bij het ontstaan van de Douane storing al aangiften waren ingezonden waarvoor je door de storing geen retourbericht van de Douane hebt ontvangen. Wacht dan eerst af of deze aangiften na de storing alsnog elektronisch worden verwerkt.
Worden de berichten na zo'n anderhalf uur nog niet verwerkt, neem dan contact op met de Heldesk Douane op nummer 088-156665 of stuur een e-mail naar NHD.apeldoorn@douane.nl en vraag of ze de aangifte in het systeem hebben staan en het antwoord op de aangifte (nogmaals) willen versturen. Zorg ervoor dat je het LRN nummer bij de hand, of in de e-mail verwerkt hebt want hier zal de Douane altijd om vragen.
Wanneer de Douane heeft bevestigd (en alleen dan!) dat de aangifte niet in het systeem staat kan je support vragen door in de betreffende aangifte op F12 te drukken en het verzoek indienen om de betreffende aangifte nogmaals te versturen. Je hoeft hiervoor geen telefonisch contact op te nemen. Hou na een Douane storing rekening met een langere wachttijd omdat veel bedrijven hetzelfde verzoek zullen indienen. Als de aangifte opnieuw is verstuurd zal dit op het aangemaakte ticket aan je bevestigd worden.